Om het nieuwe jaar goed in te zetten, geeft u een receptie of een feestje voor uw personeelsleden. Zijn die kosten aftrekbaar? En hoe zit het met de btw?

Fiscale spelregels 

Principe. Wanneer een onderneming een feestje organiseert voor haar werknemers, dan is dat voor de werknemers een zgn. sociaal voordeel (art. 38, 11° WIB 92). De personeelsleden worden op dergelijke sociale voordelen niet belast in de personenbelasting. Maar de keerzijde van de medaille is dat de eraan verbonden kosten niet aftrekbaar zijn voor de vennootschap (art. 53, 14° WIB 92) . 

Uitzondering voor een nieuwjaarsfeest. De kosten van een feestje ter gelegenheid van Nieuwjaar, Kerstmis, Sinterklaas, … zijn toch voor volledig fiscaal aftrekbaar op voorwaarde dat al de onderneming al haar werknemers heeft uitgenodigd. Het moet immers gaan om een collectief sociaal voordeel . Het is wel voldoende dat alle personeelsleden werden uitgenodigd. Het feit dat ze niet allemaal opdagen, is geen belemmering.  Het feestje beperken tot enkel en alleen de bedrijfsleiders zal niet lukken want echt sociaal is dat niet.   

Eén personeelsfeest per jaar aftrekbaar. Dat vindt de fiscus athans (Com.IB 62 95/142.1 en Parl. Vr. Pieters dd. 2 mei 2000).  Organiseert de onderneming – naast het nieuwsjaarstreffen - bijkomend voor haar personeel bijvoorbeeld nog een barbecue in de zomer 2015 of in nog een sinterklaasfeestje december, dan moet zij kiezen tussen de aftrek van de kosten van het nieuwjaarsfeest ofwel dat andere feest.

Tip. Er is niets dat u belet om de kosten van het duurste feestje voor 100% af te trekken!

Wat met de btw? 

De btw op sociale voordelen kan een btw-plichtige onderneming recupereren wanneer deze kosten voor de inkomsten belastingen aftrekbare sociale voordelen zijn en voor zover de het feest in het uitsluitende belang van alle personeelsleden georganiseerd wordt (btw-handleiding, nr. 351, 4°) . 

Echter de btw op restaurant- en cateringkosten is niet aftrekbaar (art. 45, § 3, 3° W.BTW) De btw op de ter plaatse bediende maaltijden en dranken kan de onderneming dus niet terugvorderen. Die btw is dan als beroepskost wel volledig fiscaal aftrekbaar in de inkomstenbelastingen. 

Tip. Als u de dranken en de voedingsmiddelen voor het personeelsfeest zelf aankoopt en uw personeel de bediening laat doen, dan kunt u de betaalde btw wel terugvorderen. Dan gaat het niet om een restaurantdienst.

Btw seminaries

Opleidingen vennootschapsbelasting

Bent u al geabonneerd op onze fiscale databank?

  • Vind snel antwoorden op uw fiscale vragen. Ontdek de meerwaarde van Practinet voor uw praktijk.

Op de hoogte blijven van onze seminaries?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief