De Raad van State heeft de zgn. 10% regel voor de witte kassa vernietigd. Naar aanleiding van dat  arrest heeft het kernkabinet beslist de invoering en het gebruik van het Geregistreerd Kassasysteem (GKS) aan te passen.

De 10 % -regel wordt geschrapt. Elke uitbating waarvan minimum 10 % van de omzet bestond uit de consumptie van maaltijden ter plaatse (restaurant- en cateringdiensten) was verplicht btw-kastickets uit te reiken door middel van een GKS.

De grens voor de verplichting van een GKS ligt nu op een omzet van 25.000 EUR uit de ter plaatste verbruikte maaltijden.

Elke uitbating waarvan de omzet uit de consumptie van maaltijden minstens 25.000 euro (exclusief btw) bedraagt, is vanaf 1 januari 2016 verplicht btw-kastickets uit te reiken door middel van een GKS. Die grens moet voor het eerst berekend worden op de omzetcijfers van het kalenderjaar 2015.

Uw onderneming valt nu voor het eerst onder de GKS-verplichting door de nieuwe 25.000 grens:

  • u moet zich uiterlijk op 31.03.2016 registreren als horecaonderneming op de online GKS-applicatie van de FOD Financiën
  • u moet uiterlijk op 30.06.2016 de levering van een kassasysteem en FDM (black box) in de online GKS-applicatie van de FOD Financiën geregistreerd hebben
  • uw GKS moet actief zijn uiterlijk op 31.12.2016. U moet dus tijdig de VSC (VAT signing card) aanvragen om een activatie door de verdeler mogelijk te maken voor deze datum.

Uw onderneming viel onder de ‘oude’ 10%- maatregel, maar valt volgens de nieuwe grens van 25.000 euro niet meer onder de GKS-verplichting:

u heeft de keuze:

  • u kunt verder blijven werken met het GKS en beroep blijven doen op de sociale relance maatregel van de doelgroep korting voor vaste werknemers
  • u opteert ervoor niet langer met het GKS te werken. U moet dan wel opnieuw btw-ontvangstbewijzen (btw-bonnetjes) uitreiken.
  • compensatie voor zaken, die reeds een GKS installeerden en volgens de nieuwe grens niet meer onder de GKS-maatregel vallen, zal onderzocht worden.

Uw onderneming moet een GKS hebben zowel onder de ‘oude’ regel als onder de nieuwe regeling:

  • uw GKS moet nog steeds op 31.12.2015 actief zijn.

Btw seminaries

Bent u al geabonneerd op onze fiscale databank?

  • Vind snel antwoorden op uw fiscale vragen. Ontdek de meerwaarde van Practinet voor uw praktijk.

Op de hoogte blijven van onze seminaries?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief