In deze strijd tegen het Corona-virus heeft de minister van Financiën enkele uitzonderlijke en tijdelijke maatregelen afgekondigd. Het betreft fiscale gunstmaatregelen inzake het schenken van medische hulpmiddelen en van beschermingsmiddelen voor zorgverstrekkers en patiënten.
Aan de hand van de hiernavolgende gunstmaatregelen, tracht de regering giften aan ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen (als begunstigde van de schenkingen) te stimuleren.
Dit geldt niet alleen voor vennootschappen en zelfstandigen . Ook een werknemer of gepensioneerde die zijn steentje wenst bij te dragen door een gift te doen van medische hulpmiddelen en beschermingsmiddelen aan ziekenhuizen, wordt beloond met een belastingvermindering van 45% (circulaire nr. 2020/C/46 van 24.03.2020 over het schenken van goederen aan bepaalde instellingen en giften in natura).
Beoogde schenkingen
Het gaat over giften die bestaan uit allerhande vormen van medisch materiaal en van producten dienstig in de strijd tegen het coronavirus, die ook als zodanig door de ziekenhuizen worden aangemerkt.
Het gaat dan bijvoorbeeld over:
- mondmaskers
- ontsmettende middelen
- testsets voor het Coronavirus
- beademingstoestellen
- beschermende kledij
Voor schenkers - natuurlijke personen (andere dan zelfstandigen of vrije beroepen)
In afwijking van de bepalingen voorzien in artikel 145/33, § 1, 1° WIB 92, heeft de minister van Financiën beslist om bij hoge uitzondering en tijdelijk, de beoogde giften van medische hulpmiddelen en/of beschermingsmiddelen in natura aan welbepaalde instellingen in aanmerking te laten komen voor de belastingvermindering voor giften.
De schenker geniet een belastingvermindering gelijk aan 45% van de werkelijke waarde van de gedane gift in natura (dus anders dan in geld). Uiteraard moeten ook hier voorwaarden worden vervuld.
De werkelijke waarde van de gift(en) in natura bedraagt minimaal 40 euro en maximaal 10% van het totale netto-inkomen (met een absolute grens van 397.850 euro).
De giften in natura moeten uitsluitend gebeuren aan de Belgische universitaire ziekenhuizen of OCMW-ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen zijn in het WIB 92 opgenomen als instellingen die gemachtigd zijn om fiscale attesten uit te reiken voor de giften die zij ontvangen.
De begunstigde universitaire ziekenhuizen en OCMW ziekenhuizen stellen fiscale attesten op die nodig zijn om de belastingplichtige toe te laten aanspraak te maken op de belastingvermindering in het kader van zijn aangifte in de inkomstenbelastingen (aanslagjaar 2021).
Voor schenkers -vennootschappen
Wanneer de schenker onderworpen is aan de vennootschapsbelasting of de belasting van niet-inwoners voor vennootschappen, gelden in principe de hierna volgende maatregelen.
Wanneer een vennnootschap goederen gratis weggeeft staat de belastingadministratie doorgaans weigerachtig tegenover dergelijke cadeaus. De fiscus verwijt de vennootschap dat zij een abnormaal en goedgunstig voordeel verstrekt aan de verkrijger (art. 26 WIB 92) en voegt dat voordeel opnieuw bij de winst. Daarnaast bestaat het risico dat kosten gekoppeld aan de schenking niet als aftrekbare beroepskost worden aanvaard.
De overheid beslist nu om geen taxatie door te voeren. De gratis verstrekking van medische hulpmiddelen en/of beschermingsmiddelen voor zorgverstrekkers en patiënten wordt niet gekwalificeerd als een toegestaan abnormaal en goedgunstig voordeel. Ook de kosten gekoppeld aan de geschonken goederen zijn voor de vennootschap principe fiscaal aftrekbare beroepskosten in de zin van artikel 49 WIB 92. De vennootschap kan de kosten dus aftrekken van haar winst. De voorwaarden om die gunstmaatregel te genieten, zijn dezelfde als inzake btw.
Ook niet btw-plichtige ondernemingen genieten van de gunstregeling inzake inkomstenbelastingen. Daartoe is het schenkingsdocument vereist waarin de schenking aan een ziekenhuis of andere verzorgingsinrichting wordt bevestigd.
Voor schenkers -zelfstandigen
Voor zelfstandigen (ondernemers of beoefenaars van een vrij beroep) die onderworpen zijn aan de personenbelasting of aan de BNI voor natuurlijke personen, gelden dezelfde bepalingen die van toepassing zijn op vennootschappen.
Denk bijvoorbeeld aan veearts die een beademingstoestel dat hij voor zijn beroepsactiviteit heeft gebruikt, schenkt aan een Belgisch ziekenhuis.
Gunstmaatregel inzake btw
Btw-plichtige ondernemingen zijn btw verschuldigd op goederen die zij gratis weggeven. Dat weerhoudt velen ervan aan ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen te schenken.
De overheid heeft beslist af te zien van btw-heffing indien aan bepaalde omstandigheden, modaliteiten en voorwaarden is voldaan:
- De schenking betreft medische hulpmiddelen en/of beschermingsmiddelen voor zorgverstrekkers en patiënten. Geneesmiddelen zelf worden expliciet uitgesloten.
- De gunstmaatregel geldt zowel voor goederen die de schenker zelf heeft geproduceerd als voor goederen die hij heeft aangekocht.
- De schenker en de begiftigde leven bepaalde btw-verplichtingen na: zij stellen een document op waarin de schenking aan een ziekenhuis of andere verzorgingsinrichting wordt bevestigd. De begiftigde verbindt zich er in het document expliciet toe de geschonken goederen aan te wenden in het kader van de zorgverlening. Voormeld document vervangt een onttrekkingsstuk.
Tijdelijk karakter van de maatregel
De circulaire benadrukt dat het hier om tijdelijke gunstmaatregelen gaat. Concreet vinden de maatregelen enkel toepassing op giften die gebeur(d)en vanaf 01/03/2020 tot en met 30/06/2020.
Seminaries btw
- Diensten in grensoverschrijdende context: btw-praktijkcases met Tim Van Sant op vrijdag (vm) 20/06/2025 en maandag (av) 23/06/2025
- Eerste fiscale maatregelen uit de programmawet met Gilles Tack en Pieter-Jan Wouters op dinsdag (vm) 24/06/2025 en maandag (av) 30/06/2025
- Elektronische facturatie vanaf 2026: praktische handleiding voor accountantskantoren met Bart Van Coile op woensdag (vm) 25/06/2025
Btw club 2025-2026
In onze drie praktijkgerichte btw-clubsessies bespreken we de btw actualiteit: fiscale wetgeving, parlementaire vragen, btw-beslissingen en circulaires, rechtspraak alsook de belangrijkste op til zijnde wijzigingen. Via livestream of op locatie met Tim Van Sant en Gilles Tack.
- keuze uit 12 lesmomenten gespreid over 7 verschillende locaties en 5 livestreams
- livestream: verkiest u liever digitaal te volgen dan kan dit via een live webinar of door uitgesteld te kijken
- 9 uren permanente vorming ITAA categorie A! (3 × 3 uren per sessie)
- gratis toegang tot de module BTW in onze PRACTINET databank vanaf uw inschrijving tot 30 juni 2026!
- mogelijkheid tot betaling met KMO-portefeuille.
Sluit je aan bij onze btw-club
Fiscale club 2025-2026
Driemaandelijkse praktijkgerichte bespreking van de fiscale actualiteit inzake personenbelasting en vennootschapsbelasting: fiscale wetgeving, parlementaire vragen, circulaires, rechtspraak alsook belangrijke op til zijnde wetswijzigingen.
- keuze uit 13 lesmomenten gespreid over 8 verschillende locaties en 5 livestreams
- telkens twee vakexperten: Wim Van Kerchove en Tim Galloo
- livestream: verkiest u liever digitaal te volgen dan kan dit via een live webinar of door uitgesteld te kijken
- 12 uren permanente vorming ITAA categorie A!
- gratis toegang tot de modules PB en VenB in onze PRACTINET databank vanaf uw inschrijving tot 30 juni 2026!
- mogelijkheid tot betaling met KMO-portefeuille.
Grondige opleiding btw in 4 sessies
- Grondige opfrissing btw in vier sessies met Claire Verstraete. Livestream 2: telkens op donderdagnamiddag 13/11/2025, 20/11/2025, 27/11/2025 en 04/12/2025
Op de hoogte blijven van onze seminaries?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief