De Raad van State heeft de zgn. 10% regel voor de witte kassa vernietigd. Dat criterium leidt tot willekeur en schendt het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel. Bovendien was de btw-administratie niet bevoegd om een dergelijke regel vast te stellen.

Bij koninklijk besluit werd bepaald dat de geregistreerde kassa - die ingevoerd werd tegen het zwartwerk in de sector - enkel verplicht is voor horecazaken waar 'regelmatig' maaltijden worden verbruikt. De btw-administratie besliste daarop om die 'regelmatig' te vertalen naar minstens tien % van de omzet uit de ter plaatste verbruikte maaltijden.

Horeca Vlaanderen trok tegen deze bepaling naar de Raad van State. Iemand die 9% van zijn omzet haalde uit maaltijden verbruikt ter plaatse had geen kassa nodig terwijl een collega met 11% van zijn omzet uit maaltijden de kassa wel moest kopen. De 10% regel neigde naar willekeur. Daarom heeft de Raad van State zowel het koninklijk besluit als de beslissing van de btw-administratie vernietigd.

Kassa voor alle maaltijdverstrekkers

Dat de Raad van State de 10%-regel voor de witte kassa's heeft vernietigd wegens willekeurig en strijdig met het gelijkheidsbeginsel, betekent dat alle horecazaken die maaltijden serveren een witte kassa zullen moeten plaatsen. Heel veel café’s die ook maaltijden serveren – bijvoorbeeld cafés die af en toe een spaghetti verkopen - zullen toch een witte kassa moeten aanschaffen of stoppen met maaltijden aan te bieden. Zo gaat Johan Van Overtveldt het voorstellen aan de regering en zo wil ook Ho.Re.Ca Vlaanderen het. Zo wordt het eerlijk en duidelijk.

Iedereen die voeding ter plaatse aanbiedt moet op dezelfde manier behandeld worden en zal dus een kassa moeten gebruiken. Cafés die geen maaltijden aanbieden of frituren zonder eetplaatsen hebben geen geregistreerde kassa nodig.

Wat is een maaltijd?

Is een croque-monsieur een maaltijd of een cafésnack?  Wat met een bordje kaas en salami? Of een bordje met mini loempia’s? Om dat soort van discussies te vermijden zal de Minister van Financiën het begrip maaltijd duidelijk aflijnen.

Timing

Voor de ondernemers die al verplicht waren om de  kassa in gebruik te nemen blijft de timing ongewijzigd blijft. Vanaf 1 januari 2016 moeten zij starten met de kassa. Voor horeca-uitbaters die er nu bijkomen en alsnog een kassa moeten installeren zal een nieuwe deadline met de nodige  overgangsbepalingen volgen.

Btw seminaries

Bent u al geabonneerd op onze fiscale databank?

  • Vind snel antwoorden op uw fiscale vragen. Ontdek de meerwaarde van Practinet voor uw praktijk.

Op de hoogte blijven van onze seminaries?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief