Praktijkcasus

Een Thaïs restaurant overschrijdt in 2014 (referentieperiode) de 10 %-regel. Eind 2014 beslist de zaakvoerder om nog enkel meeneemgerechten te verkopen. Kan deze horeca uitbater nog ontsnappen aan de verplichte aankoop van een GKS?

Principe

IEDEREEN die na toepassing van de 10 % regel op de horecaomzet van 2014 GKS-plichtig blijkt te zijn, moet zich in de regel ten laatste op 28/02/2015[1] registreren. U ontvangt dan als horeca uitbater een uiterlijke implementatiedatum voor uw GKS.

De registratieplicht is dus ALGEMEEN VERPLICHT voor zij die in 2014 de 10 % overschrijden!

Tolerantie

Als u in de loop van 2014 of ten laatste op 31/12/2015 uw horeca activiteiten zo wijzigt dat er geen verbruik ter plaatse meer mogelijk is, dan meldt u dit per mail aan de Administratie op secr.gksce@minfin.fed.be.

Omdat 2015 een overgangsjaar is, zal bij administratieve tolerantie in dat geval niet worden gevraagd dat de btw-belastingplichtige  nog investeert in een GKS.

Let op!

Deze tolerantie is enkel van toepassing op activiteitenwijzigingen die in 2014 plaatsvonden of zullen plaatsvinden in 2015!

Wat moet u doen horeca-exploitant?

Vergeet niet deze wijziging een maand na de wijziging schriftelijk ter kennis te brengen aan het lokaal BTW-kantoor via het formulier 604B. Als u dat niet doet, kunt u beboet worden.
Hou er rekening mee dat een controleambtenaar zal langskomen om na te gaan of verbruik ter plaatse inderdaad geen deel meer uitmaakt van uw activiteiten. Blijkt dat niet het geval, dan bent u in overtreding met de GKS-regelgeving en vatbaar voor sancties.

[1] Ook indien deze datum wordt verlengd!

Ontdek onze btw clubs 2024-2025

In onze drie praktijkgerichte btw-clubsessies bespreken we de btw actualiteit: fiscale wetgeving, parlementaire vragen, btw-beslissingen en circulaires, rechtspraak alsook de belangrijkste op til zijnde wijzigingen.

Schrijf u in op onze btw club

Bent u al geabonneerd op onze fiscale databank?

  • Vind snel antwoorden op uw fiscale vragen. Ontdek welke meerwaarde Practinet kan bieden voor uw praktijk.

Op de hoogte blijven van onze seminaries?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief