In 2011 werd de elektronische maaltijdcheque ingevoerd om de administratieve lasten te verminderen en de kosten te doen dalen. Bij het gebruik van elektronische cheques verloopt alles via een persoonlijke ‘maaltijdchequerekening’. Via een soort bankkaart met pincode kan de werknemer de rekening eenvoudig gebruiken als betaalmiddel.

Maar de papieren variant bleef ook bestaan. Daar komt nu een eind aan. Er is besloten om de papieren cheques definitief af te schaffen vanaf 1 januari 2016. 

De veralgemening van de elektronische maaltijdcheque biedt vele voordelen:

  • De werkgevers moeten geen bewerkingen en controles meer uitvoeren. Er is geen risico meer op fouten of verloren cheques tijdens de verdeling.
  • Voor de werknemers is het elektronische systeem gemakkelijker en met een sneller gebruik. Er is minder risico op verlies of diefstal en er is een garantie tegen niet-bruikbare cheques.
  • Voor de handelaars verdwijnen heel wat bewerkingen. Ze moeten de cheques niet meer tellen, er is minder risico op fouten, minder files aan de kassa's en de terugbetalingstermijn verkleint. 

De laatste papieren maaltijdcheques moeten betrekking hebben op prestaties van september 2015. Er is uitdrukkelijk bepaald dat maaltijdcheques op papier aan de werknemer overhandigd kunnen worden tot 30 september 2015. Alle papieren maaltijdcheques die uitgegeven worden in 2015 zijn maar geldig tot 31 december 2015. 

Indien u nog werkt met papieren maaltijdcheques, zorg dan dat u zeker tijdig de overstap maakt, zodat u vanaf oktober 2015 met elektronische maaltijdcheques werkt.

Nieuwe fiscale clubs 2024-2025

Driemaandelijkse praktijkgerichte bespreking van de fiscale actualiteit inzake personenbelasting en vennootschapsbelasting: fiscale wetgeving, parlementaire vragen, circulaires, rechtspraak alsook belangrijke op til zijnde wetswijzigingen. Met GRATIS toegang Practinet (modules PB en VenB) vanaf uw inschrijving tot 30/06/2025!

Schrijf nu in voor onze fiscale club

Bent u al geabonneerd op onze fiscale databank?

  • Vind snel antwoorden op uw fiscale vragen. Ontdek de meerwaarde van Practinet voor uw praktijk.

Op de hoogte blijven van onze seminaries?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief