In het blogbericht over Btw-tarief op bomen en planten bij de aanleg/onderhoud van tuinen werd reeds meegegeven dat het verlaagd tarief van 6 % toepasselijk is bij de levering van bomen en planten bij tuinaanleg en -onderhoud.

De wetswijziging, in werking getreden op 1 april 2019, werd door de Administratie verduidelijkt in haar administratieve circulaire nr. 2019/C/92 van 19 september 2019. In deze circulaire worden overigens ook de samengestelde sierteeltproducten toegelicht via drie situaties.

“Bleomstukken

Eerste situatie

De levende bomen, planten of bloemen worden aangeboden in een gebruikelijke container (recipiënt) die werkelijk en uitsluitend noodzakelijk is als transport- of verpakkingsmiddel voor de boom/planten/bloemen (om die vers te houden, te kunnen verplaatsen, van de nodige potgrond en voedingsstoffen te voorzien, die gebruikt wordt in afwachting van een verplanting in de tuin of bloemenbak, en dergelijke). Het btw-tarief van 6 % is, op het geheel, van toepassing.

Tweede situatie

Levende planten en/of bloemen worden aangeboden als bloemenkrans, boeket of bloemstuk, tezamen met:

  • bijkomstige, niet verse, elementen (zoals gedroogde bloemen, zijden bloemen, kunstbloemen, gekleurde takjes, blaadjes, lintjes …) en/of
  • voorwerpen die strikt noodzakelijk zijn om de planten/bloemen te bewaren, te ondersteunen of vast te maken (steekschuim, piepschuim, waterhouder, en dergelijke).

In dat geval geldt het btw-tarief van 6 %.

Wanneer de niet verse elementen meer dan bijkomstig zijn en/of wanneer de levende planten/bloemen worden aangeboden in een niet-gebruikelijke container (bijvoorbeeld een bloemstuk in een sierpot), dan is het goed niet beoogd in tabel A (6%) en geldt in principe het normale btw-tarief van 21 % op het geheel. De prijs mag in ieder geval niet worden gesplitst.

Derde situatie

De levende bomen, planten en bloemen worden aangeboden als een compositie, die een geheel vormt, omvattende één of meerdere van de volgende elementen:

  • een niet-gebruikelijke container die in principe duurzaam door de koper kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor decoratieve doeleinden zoals een sierschaal of sierpot;
  • voorwerpen die deel uitmaken van de compositie en er een onlosmakelijk geheel mee vormen maar die niet noodzakelijk zijn om de planten/bloemen te bewaren of te ondersteunen (bijvoorbeeld: kaarsen, knuffels, drank, theelichthouder, enzovoort) tenzij die voorwerpen van geringe waarde zijn.

Dergelijke goederen zijn niet beoogd in tabel A (6%) en zijn voor het geheel onderworpen aan het btw-tarief van 21 %. Er wordt benadrukt dat de prijs niet mag worden gesplitst.

Btw seminaries

Bent u al geabonneerd op onze fiscale databank?

  • Vind snel antwoorden op uw fiscale vragen. Ontdek de meerwaarde van Practinet voor uw praktijk.

Op de hoogte blijven van onze seminaries?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief