Zie ook: OSS-aangifte: kenmerken van het OSS-systeem.
Zie ook: OSS-aangifte en de intracommunautaire afstandsverkopen.
Zie ook: OSS-aangifte ook voor B2C-diensten met afwijkende lokalisatieregels.
Zie ook: OSS-aangifte indienen in een keuze.
Vanaf 1 juli 2021 geldt zowel voor de langs elektronische weg verrichte diensten (TBE-diensten) als voor de andere B2C-diensten de mogelijkheid om de buitenlandse btw aan te geven via de OSS-aangifte. Daardoor is het niet langer nodig om in een andere lidstaat een btw-nummer aan te vragen en in het buitenland periodieke btw-aangiftes in te dienen. Eens u kiest voor de OSS-aangifte, geldt die keuze voor alle B2C-diensten waarover buitenlandse btw verschuldigd is, en ook voor de intracommunautaire afstandsverkopen.
De OSS-regeling kan worden toegepast voor alle B2C-diensten, op voorwaarde dat de leverancier niet gevestigd is in de lidstaat waar de btw verschuldigd is. Het feit dat de afnemer van de dienst gevestigd is in dezelfde lidstaat als de leverancier verhindert niet dat de OSS-regeling kan worden toegepast.
Ten aanzien van de B2C-diensten aan particulieren andere dan de TBE-diensten bestaat er geen uitzondering via de 10.000 euro drempel. Vanaf de eerste euro moet dus de btw van d elidstaat van verbruik aangerekend worden.
We illustreren hierna met enkele toepassingsvoorbeelden.
- Diensten met betrekking tot onroerend goed in een andere lidstaat
- Personenvervoerdiensten
- Toegang tot events in andere lidstaten
- Expertises of werkzaamheden m.b.t. lichamelijke roerende goederen
- Restaurant- en cateringdiensten in andere lidstaten
- Verhuur van een vervoermiddel op korte termijn
- Verhuur van een vervoermiddel op lange termijn
- Elektronische diensten (TBE-diensten)
1. Diensten met betrekking tot onroerend goed in een andere lidstaat
Diensten met betrekking tot onroerend goed in een andere lidstaat vinden plaats daar waar het onroerend goed is gelegen.
2. Personenvervoerdiensten
Personenvervoerdiensten vinden plaats waar het vervoer wordt verricht, zulks naar verhouding van de afgelegde afstanden.
3. Toegang tot events in andere lidstaten
Diensten die culturele, artistieke, sportieve, wetenschappelijke, educatieve, vermakelijkheids- of soortgelijke activiteiten tot voorwerp hebben, vinden plaats daar waar die activiteiten daadwerkelijk plaatsvinden.
4. Expertises of werkzaamheden m.b.t. lichamelijke roerende goederen
Expertises of werkzaamheden m.b.t. lichamelijke roerende goederen vinden plaats daar waar die diensten materieel worden verricht.
5. Restaurant- en cateringdiensten in andere lidstaten
Restaurant- en cateringdiensten in andere lidstaten vinden plaats daar waar die diensten materieel worden verricht.
6. Verhuur van een vervoermiddel op korte termijn
De dienst bestaande uit de verhuur op korte termijn van een vervoermiddel vindt plaats daar waar het vervoermiddel daadwerkelijk ter beschikking van de ontvanger wordt gesteld (artikel 21bis, § 2, 7°, eerste lid W.BTW.). Onder verhuur op korte termijn wordt verstaan het ononderbroken bezit of gebruik van het vervoermiddel gedurende een periode van ten hoogste dertig dagen en voor schepen van ten hoogste negentig dagen.
7. Verhuur van een vervoermiddel op lange termijn
De dienst bestaande uit de verhuur op lange termijn van een vervoermiddel vindt plaats waar de ontvanger van de dienst is gevestigd of zijn woonplaats of gebruikelijke verblijfplaats heeft.
8. Elektronische diensten (TBE-diensten)
Voor de langs elektronische weg verrichte diensten (TBE-diensten) aan particulieren gevestigd in andere lidstaten geldt na 1 juli 2021 nog altijd de regel dat in beginsel Belgische btw van toepassing is zolang de drempel van 10 000 euro exclusief btw niet werd bereikt. Voor de berekening van deze 10.000 euro drempel wordt voortaan niet alleen rekening gehouden met de TBE-diensten voor particulieren gevestigd in andere lidstaten, maar ook met de intracommunautaire afstandsverkopen van goederen.
Het is weliswaar mogelijk om al te opteren voor het aanrekenen van buitenlandse btw wanneer deze drempel nog niet werd bereikt. Let op: wanneer u voor de OSS-regeling opteert, is het niet langer mogelijk om Belgische btw aan te rekenen op TBE-diensten voor particulieren in andere lidstaten, zelfs als de drempel van 10 000 euro nog niet werd bereikt.
Voorbeelden van elektronische diensten:
- de verkoop van een e-book,
- de online levering van software en de bijwerking ervan
- een digitaal abonnement op een krant of tijdschrift
- de terbeschikkingstelling van databanken.
- de online levering van muziek of films
- oneline kans- en geldspelen
- het leveren van onderwijs op afstand (geen interactieve livestreamsessies).
Van zodra de drempel van 10.000 euro overschreden wordt, worden de rollen omgedraaid. Dan vindt de dienst plaats in het land van de klant, in Frankrijk dus in dit voorbeeld. Dat betekent dat de Belgische onderneming geen Belgische, maar Franse btw moet aanrekenen aan die Franse particuliere klant.
Let op! Wordt de drempel van 10.000 euro overschreden, dan moet de buitenlandse btw aangerekend worden en dit ineens voor alle andere transacties van dat jaar én van het daaropvolgende kalenderjaar.
Btw seminaries
- Onroerende verhuur: met of zonder btw? met Tim Van Sant op dinsdag (av) 17/09/2024 en donderdag (vm) 19/09/2024 - Livestream
- Internationale diensten: btw-spelregels in de praktijk met Gilles Tack op woensdag (av) 02/10/2024 en donderdag (nm) 03/10/2024 - Livestream
- Internationale goederentransacties: veel gemaakte btw-fouten met Gilles Tack op Woensdag (av) 23/10/2024 en donderdag (nm) 24/10/2024 - Livestream
- Grondige opfrissing btw in vier sessies met Claire Verstraete op donderdag (nm) 14/11/2024, 21/11/2024, 28/11/2024 en 05/12/2024
- Btw-margeregeling in de praktijk met Claire Verstraete op maandag (nm) 02/12/2024 - Livestream
- Btw in de horeca: praktische aandachtspunten met Tim Van Sant op woensdag (av) 04/12/2024 en maandag (nm) 09/12/2024 - Livestream
Nieuwe btw clubs 2024-2025
In onze drie praktijkgerichte btw-clubsessies bespreken we de btw actualiteit: fiscale wetgeving, parlementaire vragen, btw-beslissingen en circulaires, rechtspraak alsook de belangrijkste op til zijnde wijzigingen.
Kent u al onze fiscale databank?
- Vind snel antwoorden op uw fiscale vragen. Ontdek welke meerwaarde Practinet kan bieden voor uw praktijk.
Op de hoogte blijven van onze seminaries?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief