Zie ook: OSS-aangifte: kenmerken van het OSS-systeem.
Zie ook: OSS-aangifte en de intracommunautaire afstandsverkopen.
Zie ook: OSS-aangifte ook voor B2C-diensten met afwijkende lokalisatieregels.
Zie ook: OSS-aangifte voor B2C-diensten vanaf 1 juli 2021.

OSS-aangifte indienen is een keuze
De mogelijkheid om de buitenlandse btw te voldoen via de OSS-aangifte is geen verplichting, maar een keuze. In sommige gevallen is het aangewezen om niet te opteren voor het indienen van OSS-aangiftes. Denk bijvoorbeeld aan volgende situaties:

  • U heeft al een btw-registratie in een andere lidstaat voor de B2C-diensten die u daar verricht en u heeft geen toekomstplannen om deze diensten ook in andere lidstaten aan te bieden aan particulieren. In dat geval kan u ervoor opteren om uw buitenlands nummer te behouden en buitenlandse aangiftes te blijven indienen. Indien u opteert voor de OSS-aangiftes moet u uw buitenlands nummer stopzetten en nadien toch nog een afzonderlijke OSS-aangifte indienen. Bovendien is het in de OSS-aangifte niet mogelijk om btw af te trekken, wat wel kan in een normale btw-aangifte. Als u opteert voor de OSS-aangiftes, moet u daarom mogelijks bijkomend nog een btw-teruggaveverzoek indienen.
  • U verricht naast B2C-diensten in een bepaalde lidstaat ook diensten aan B2B-klanten waarvoor u een btw-nummer nodig heeft in die lidstaat, bv. u verricht werken in onroerende staat in Luxemburg zowel aan particulieren als aan ondernemingen. In dit geval zou het opteren voor de OSS-aangifte resulteren in bijkomende administratieve lasten: u zou zowel een Belgische btw-aangifte, een Luxemburgse btw-aangifte (voor de werken aan B2B- klanten in Luxemburg) als een OSS-aangifte (voor de werken aan B2C-klanten in Luxemburg) moeten indienen.

Als u in meerdere lidstaten btw moet afdragen over B2C-diensten, is de OSS-aangifte vaak wel een vereenvoudiging.

Eén van de nadelen van de OSS-aangifte is dat er géén buitenlandse btw via deze aangifte kan teruggevorderd worden. Buitenlandse btw moet dan via de VAT Refund procedure teruggevraagd worden. Wie veel btw heeft betaald in het buitenland n.a.v. de buitenlandse dienstprestatie kan er belang bij hebben om een buitenlands btw-nummer aan te vragen en buitenlandse periodieke btw-aangiften in te dienen waarin de in het buitenland betaald btw onmiddellijk kan gerecupereerd worden.

Btw seminaries 2024

Nieuwe btw clubs 2024-2025

In onze drie praktijkgerichte btw-clubsessies bespreken we de btw actualiteit: fiscale wetgeving, parlementaire vragen, btw-beslissingen en circulaires, rechtspraak alsook de belangrijkste op til zijnde wijzigingen.

Schrijf u in op onze btw club

Kent u al onze fiscale databank?

  • Vind snel antwoorden op uw fiscale vragen. Ontdek welke meerwaarde Practinet kan bieden voor uw praktijk.

Op de hoogte blijven van onze seminaries?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief