Innovatiefiscaliteit: een praktische update

 • Pieter-Jan Wouters
Donderdag (vm) 23/05/2024 - Livestream Maandag (av) 27/05/2024 - Livestream

Inschrijven

Om in te schrijven moet u eerst ingelogd zijn.

Inloggen

Belgische ondernemingen kunnen genieten van een brede waaier aan fiscale gunstmaatregelen voor hun innovatieprojecten en investeringen op het vlak van onderzoek en ontwikkeling (O&O). Deze gunstmaatregelen situeren zich rond de inkomsten, kosten en investeringen met betrekking tot intellectuele eigendom of O&O-activiteiten. De verschillende maatregelen kunnen bovendien worden gecombineerd, zij het op verstandige wijze en met een duidelijk zicht op de interacties tussen deze incentives.

Met verwijzing naar recente wetgeving, rulingpraktijk en rechtspraak worden de belangrijkste nieuwigheden en evoluties besproken aan de hand van praktische casussen en cijfervoorbeelden. Hierbij zal aandacht worden besteed aan elk van de volgende pijlers:

 • Inkomsten uit innovatie: aftrek voor innovatie-inkomsten en belastingkrediet voor ontvangen royalty-inkomsten
 • Kosten van innovatie: vrijstelling voor subsidie-inkomsten, toepassing van de gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers, verloningstechniek voor O&O-medewerkers via auteursrechtenvergoedingen, expatregime voor O&O-medewerkers, enz.
 • Investeringen in innovatie: investeringsaftrek of belastingkrediet voor milieuvriendelijke investeringen in O&O

Dit seminarie is een live webinar.  Als deelnemer ontvangt u vooraf een link. Hiermee kunt u op de vastgelegde datum en startuur inloggen en het seminarie live volgen. U kunt de recording ook uitgesteld bekijken.

Tijdens het webinar kunt u uw persoonlijk vraagstuk voorleggen aan de spreker. 

Deze online opleiding is een aanrader voor iedereen die direct of indirect in aanraking komt met innovatie en fiscaliteit.

Uw professionele docent

Pieter-Jan Wouters (master in de Toegepaste Economische Wetenschappen en master in het Fiscaal Recht – Universiteit Antwerpen) is Senior Tax Manager bij EY. Hij ondersteunt en adviseert ondernemingen op het vlak van vennootschapsbelasting en internationale fiscaliteit. Hij is auteur van verschillende fiscale bijdragen (o.a. boeken over fiscale consolidatie, grensoverschrijdende zetelverplaatsingen en innovatiefiscaliteit), is docent bij UCLL Hogeschool en spreker over diverse fiscale topics.

Tijdsindeling

 • Donderdag (vm) 23/05/2024 - Livestream

  Van 9u tot 12u: live uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling

  Docent: Pieter-Jan Wouters

  Livestream

 • Maandag (av) 27/05/2024 - Livestream

  Van 18u30 tot 21u30: live uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling

  Docent: Pieter-Jan Wouters

  Livestream

Deelnameprijs

€ 200,00 (Excl. BTW)

Door gebruik te maken van de KMO portefeuille kunt u een subsidie ontvangen van 30% (kleine ondernemingen) of 20% (middelgrote ondernemingen) op de deelnameprijs (exclusief btw). Ons registratienummer is DV.O207764. Kies het thema 'Financiële geletterdheid - fiscaliteit en belastingen'.  Het bedrag van de projectaanvraag is € 200,00.

Attesten

ITAA - Institute for Tax Advisors and Accountants - 3 uren categorie A
IBR - Instituut van de Bedrijfsrevisoren - 3 uren

Om het attest permanente vorming te bekomen dient u de aanwezigheidsvragen en de eindtoets tijdens de livestream te beantwoorden! Er wordt géén attest permanente vorming uitgereikt indien u enkel uitgesteld kijkt!

De attesten ITAA worden rechtstreeks ingelezen bij het ITAA.
U dient dus zelf verder niets te ondernemen!