Nieuwigheden vruchtgebruik, erfpacht en opstal vanaf 1 september 2021

 • Rosanne Van Gael
 • Hanne Martens
Woensdag (vm) 08/09/2021 - Livestream

Inschrijven

Om in te schrijven moet u eerst ingelogd zijn.

Vanaf 1 september 2021 wijzigt het nieuwe goederenwet het vruchtgebruik, erfpacht en opstal (wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 “Goederen” van het Burgerlijk Wetboek, B.S. 17 maart 2020).

Het burgerlijk recht vormt het fundament voor de fiscale vastgoedplanning. Klopt er iets niet met de burgerrechtelijke onderbouw, dan ontstaan er fiscale risico’s.

Tijdens dit seminarie gidsen de vastgoedspecialisten van Cazimir u doorheen de burgerrechtelijke wijzigingen vanuit een fiscale insteek (inkomstenbelasting en registratierecht).

In een eerste deel brengen we de wijzigingen aan het vruchtgebruik, het recht van erfpacht en het recht van opstal en de fiscale implicaties ervan.

In deel twee focussen we op de problematiek van het onderhoud en herstellen alsook het vraagstuk van de vergoeding die de eigenaar op het einde van het recht moet betalen aan de titularis van het zakelijk recht voor de werken die de titularis aan het onroerend goed heeft gedaan.

 • Nieuwe wet en inwerkingtreding – wat met bestaande structuren?
 • Algemene bepalingen met fiscale relevantie
 • Vruchtgebruik
 • Erfpachtrecht
 • Opstalrecht
 • Onderhoud en herstelling: nieuwe regeling
 • Vergoedingsregels voor werken gedaan door de vruchtgebruiker, erfpachter of opstalhouder: een moderne benadering
 • Welke zakelijke rechten passen op/bij elkaar en welke niet?
 • Heeft een turbo-vruchtgebruik zin?

Deze opleiding is een aanrader voor elke professional die advies geeft inzake vastgoedplanning.

U krijgt de kans om uw vragen voor te leggen aan de docent tijdens het seminarie.

Doelgroep: belastingconsulenten, accountants, boekhouders, bedrijfsrevisoren, notarissen, advocaten, bedrijfsjuristen, CFO’s, vastgoedexperten en bankiers actief in vastgoeddossiers

Uw professionele docenten

Rosanne Van Gael is advocaat bij Cazimir en verbonden aan de balie van Brussel. Zij legt zich als fiscaliste toe op zowel nationaal als internationaal fiscaal recht, vastgoed- en ondernemingsfiscaliteit.

Hanne Martens behaalde aan de UGent haar Master in de Rechten en daarna aan de Universiteit Antwerpen een Master in het Fiscaal Recht (2016). Zij is verbonden aan de balie van Brussel. Hanne Martens heeft een bijzondere interesse voor (internationale) vastgoedfiscaliteit. Zij begeleidt cliënten bij al hun fiscale vraagstukken over hun vastgoedprojecten in binnen- en buitenland.

Tijdsindeling

 • Woensdag (vm) 08/09/2021 - Livestream

  Docenten: Rosanne Van Gael en Hanne Martens

  Van 9u tot 12u : uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling

  Livestream

Deelnameprijs

€ 195,00 (Excl. BTW)

Door gebruik te maken van de KMO portefeuille kunt u een subsidie ontvangen van 30% (kleine ondernemingen) of 20% (middelgrote ondernemingen) op de deelnameprijs (exclusief btw). Ons registratienummer is DV.O207764. Het bedrag van de projectaanvraag is € 195,00.

Attesten

ITAA - Institute for Tax Advisors and Accountants - 3 uren categorie A
IBR - Instituut van de Bedrijfsrevisoren - 3 uren
BIV - Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars - 3 punten
NKN - Nationale Kamer van Notarissen - 3 uren juridisch

Om het attest permanente vorming te bekomen dient u de aanwezigheidsvragen en de eindtoets tijdens de livestream te beantwoorden! Er wordt géén attest permanente vorming uitgereikt indien u enkel uitgesteld kijkt!