Fiscale consolidatie: aandachtspunten en optimalisaties

 • Pieter-Jan Wouters
Donderdag (av) 09/03/2023 - Livestream Maandag (nm) 13/03/2023 - Livestream

Inschrijven

Om in te schrijven moet u eerst ingelogd zijn.

Via de toekenning van een groepsbijdrage kan een winstgevende groepsvennootschap (A) haar belastbare winst verschuiven naar een in aanmerking komende verlieslatende groepsvennootschap (B). Deze verschuiving gebeurt via een zgn. groepsbijdrage. Dit wordt vastgelegd in een groepsbijdrage-overeenkomst tussen de twee betrokken vennootschappen (A en B).

Hoewel het systeem van groepsbijdragen een mooi fiscaal voordeel kan opleveren, is de wet niet op alle vlakken even duidelijk. Inmiddels brachten de Minister van Financiën, de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) en de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) al praktische verduidelijkingen.

Met behulp van praktische casussen en cijfervoorbeelden worden de volgende vragen beantwoord tijdens het webinar:

 • Hoe wordt het optimale bedrag van de groepsbijdrage berekend?
 • Wat gebeurt er bij een misrekening of een suboptimale overdracht?
 • Wat betekenen verhangingen van aandelen voor de participatievoorwaarden en/of de permanentievoorwaarden? Hoe kan dit worden geoptimaliseerd?
 • Wat betekenen fusies, splitsingen en inbrengen voor de toepassing van het fiscale consolidatiestelsel? Wat leren we uit de recente rulingpraktijk?
 • Is de dividendpolitiek binnen de groep schadelijk voor de ‘capaciteit’ om fiscaal te consolideren? Is er beterschap op komst?
 • Hoe wordt de vergoeding voor de toegekende groepsbijdrage berekend? En hoe passen we concreet de CBN-adviezen toe?
 • Hoe interageert het fiscale consolidatiestelsel met andere fiscale maatregelen? Waarop moeten we letten?
 • Welke aangifteverplichtingen en bijlagen moeten worden opgemaakt? En welke timing is hierbij aangewezen?

Deze opleiding is een aanrader voor iedereen die direct of indirect in aanraking komt met groepsstructuren.

U krijgt tijdens de live webinar de kans om uw eigen vragen te stellen. Bent u niet in staat om dit webinar live te volgen dan kunt u de opname achteraf nog uitgesteld bekijken.

Uw professionele docent

Pieter-Jan Wouters (master in de Toegepaste Economische Wetenschappen en master in het Fiscaal Recht – Universiteit Antwerpen) is Senior Tax Manager bij EY. Hij ondersteunt en adviseert ondernemingen op het vlak van vennootschapsbelasting en internationale fiscaliteit. Hij is auteur van verschillende fiscale bijdragen (o.a. boeken over fiscale consolidatie, grensoverschrijdende zetelverplaatsingen en innovatiefiscaliteit), is docent bij UCLL Hogeschool en spreker over diverse fiscale topics.

Tijdsindeling

 • Donderdag (av) 09/03/2023 - Livestream

  Van 18u30 tot 21u30: live uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling

  Docent: Pieter-Jan Wouters

  Livestream

 • Maandag (nm) 13/03/2023 - Livestream

  Van 13u30 tot 16u30: live uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling

  Docent: Pieter-Jan Wouters

  Livestream

Deelnameprijs

€ 195,00 (Excl. BTW)

Door gebruik te maken van de KMO portefeuille kunt u een subsidie ontvangen van 30% (20% als grote onderneming) op de deelnameprijs (exclusief btw). Ons erkenningsnummer is DV.O207764. Kies het thema 'Financiële geletterdheid - fiscaliteit en belastingen'. Het bedrag van de projectaanvraag is 195 euro.

Attesten

ITAA - Institute for Tax Advisors and Accountants - 3 uren categorie A
IBR - Instituut van de Bedrijfsrevisoren - 3 uren

Om het attest permanente vorming te bekomen dient u de aanwezigheidsvragen en de eindtoets tijdens de livestream te beantwoorden! Er wordt géén attest permanente vorming uitgereikt indien u enkel uitgesteld kijkt!