Innovatiefiscaliteit

 • Pieter-Jan Wouters
Maandag (nm) 12/06/2023 - Livestream Dinsdag (av) 13/06/2023 - Livestream

Inschrijven

Om in te schrijven moet u eerst ingelogd zijn.

Belgische ondernemingen kunnen genieten van een brede waaier aan fiscale gunstmaatregelen voor hun innovatieprojecten en hun investeringen op het vlak van onderzoek en ontwikkeling (O&O). Concreet zijn deze gunstmaatregelen opgebouwd rond inkomsten, kosten en investeringen met betrekking tot intellectuele eigendom of O&O-activiteiten. De verschillende gunstmaatregelen kunnen bovendien worden gecombineerd, zij het op verstandige wijze en met een duidelijk zicht op de interacties tussen deze incentives.

Met verwijzing naar recente wetgeving, rulingpraktijk en rechtspraak worden praktische casussen en cijfervoorbeelden besproken met betrekking tot de volgende pijlers:

 • Inkomsten uit innovatie: aftrek voor innovatie-inkomsten en het FBB voor ontvangen royalty-inkomsten
 • Kosten van innovatie: vrijstelling voor subsidie-inkomsten, toepassing van de gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers, verloningstechniek voor O&O-medewerkers via auteursrechtenvergoedingen, expatregime voor O&O-medewerkers, enz.
 • Investeringen in innovatie: investeringsaftrek of belastingkrediet voor milieuvriendelijke investeringen in O&O

Deze opleiding is een aanrader voor iedereen die direct of indirect in aanraking komt met innovatie en fiscaliteit.

U krijgt tijdens de live webinar de kans om uw eigen vragen te stellen. Bent u niet in staat om dit webinar live te volgen dan kunt u de opname achteraf nog uitgesteld bekijken.

Uw professionele docent

Pieter-Jan Wouters (master in de Toegepaste Economische Wetenschappen en master in het Fiscaal Recht – Universiteit Antwerpen) is Senior Tax Manager bij EY. Hij ondersteunt en adviseert ondernemingen op het vlak van vennootschapsbelasting en internationale fiscaliteit. Hij is auteur van verschillende fiscale bijdragen (o.a. boeken over fiscale consolidatie, grensoverschrijdende zetelverplaatsingen en innovatiefiscaliteit), is docent bij UCLL Hogeschool en spreker over diverse fiscale topics.

Tijdsindeling

 • Maandag (nm) 12/06/2023 - Livestream

  Van 13u30 tot 16u30: live uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling

  Docent: Pieter-Jan Wouters

  Livestream

 • Dinsdag (av) 13/06/2023 - Livestream

  Van 18u30 tot 21u30: live uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling

  Docent: Pieter-Jan Wouters

  Livestream

Deelnameprijs

€ 195,00 (Excl. BTW)

Door gebruik te maken van de KMO portefeuille kunt u een subsidie ontvangen van 30% (kleine ondernemingen) of 20% (middelgrote ondernemingen) op de deelnameprijs (exclusief btw). Ons registratienummer is DV.O207764. Kies het thema 'Financiële geletterdheid - fiscaliteit en belastingen'.  Het bedrag van de projectaanvraag is € 195,00.

Attesten

ITAA - Institute for Tax Advisors and Accountants - 3 uren categorie A
IBR - Instituut van de Bedrijfsrevisoren - 3 uren

Om het attest permanente vorming te bekomen dient u de aanwezigheidsvragen en de eindtoets tijdens de livestream te beantwoorden! Er wordt géén attest permanente vorming uitgereikt indien u enkel uitgesteld kijkt!