Bedrijfsoverdracht in een familiale context

Annick Ghysens

Gislenus Bats

donderdagavond 28 maart 2019 - Holiday Inn Gent - Expo

* Verplichte velden

€ 170,00

Inhoud:

Vlaanderen telt heel wat familiebedrijven. In vergelijking met de algemene successietarieven kan het een wereld van verschil maken of een bedrijf kwalificeert als een ‘familiale onderneming of vennootschap’. Aan de gunstregeling zijn diverse voorwaarden verbonden.

Tijdens deze praktische opleiding leert u hoe de familiale overdracht van een familiebedrijf optimaal kan gestructureerd worden.

In deel 1 bespreekt Annick Ghysens het fiscaalvriendelijke regime van schenk- en erfbelasting van toepassing op de overdracht van familiebedrijven. Een regelmatige check-up van de status van de onderneming inzake schenk- en erfbelasting is aangeraden.

In het tweede deel reikt Gislenus Bats vanuit zijn ruime praktijkervaring oplossingen aan voor de gevoeligheden die zich typisch voordoen bij een familiale overdracht, o.a. op vlak van behoud van een inkomen en/of gedeeltelijke controle, de behandeling van niet-bedrijfsgerelateerde activa, de waarderingsproblematiek en de typische conflictsituaties.

O.a. volgende topics komen ter sprake:

 • Wat zijn de toepassingsvoorwaarden voor de volledige vrijstelling van schenkbelasting bij overdrachten van familiale ondernemingen of vennootschappen?
 • Aan welke voorwaarden moeten familiale ondernemingen of vennootschappen voldoen voor de toepassing van het verlaagd tarief van erfbelasting?
 • Welke informatie dient toegevoegd worden bij de aangifte van nalatenschap, naast de uitdrukkelijke vraag tot toepassing van het verlaagd tarief?
 • Welke voorwaarden dienen vervuld te worden gedurende een periode van 3 jaar na het overlijden van de erflater om te kunnen blijven genieten van het gunstregime?
 • Hoe kunt u het regime van de verlaagde OV optimaal benutten?
 • Behoud van de continuïteit en groeimogelijkheden van het familiebedrijf
 • De wens van de overlater om een vorm van controle te behouden,
 • De wens van de overlater om een bepaald inkomen te behouden,
 • De uitbreng van "familiejuwelen" en niet-bedrijfsgerelateerde activa
 • De specifieke overwegingen voor de waardering van de aandelen
 • Conflictsituaties met niet-deelnemende verwanten: hoe kunt u deze vermijden?
 • Juridische mogelijkheden en structuren om een geslaagde familiale bedrijfsoverdracht voor te bereiden en te organiseren
 • Voordelen van de partiële splitsing
 • Vereffening en inbreng in een nieuwe vennootschap

Na deze opleiding bent u in staat om een professioneel eerstelijnsadvies te verstrekken aan familiale aandeelhouders inzake de structurering en de praktische organisatie van de successie van het familiebedrijf.

Deze opleiding is nuttig voor elke belastingconsulent, accountant, boekhouder, financieel verantwoordelijke, bankier, notaris en vermogensplanner die te maken krijgt met familiale bedrijfsoverdrachten.

U krijgt een zorgvuldig samengestelde documentatiebundel. Als deelnemer kunt u uw eigen vraagstukken voorleggen aan de sprekers.

Uw professionele docenten:

Annick Ghysens  is als specialist registratie- en erfbelasting werkzaam als adviseur en expert-opleider bij de Vlaamse belastingdienst. Ze is een zeer gewaardeerd spreekster op talrijke seminaries van o.a. de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat.

Gislenus Bats - Ere-bedrijfsrevisor en EMS professor met oneindig veel ervaring - een zeer gewaardeerd auteur en docent bij EHSAL & EMS alsook spreker bij talrijke professionele seminaries.

Tijdsindeling:

 • donderdagavond 28/03/2019 - Holiday Inn Gent - Expo

  Vanaf 18u: onthaal met broodjesbuffet
  Van 18u30 tot 21u30: uiteenzetting (met koffiepauze)
  Van 21u30 tot 22u: mogelijkheid tot vraagstelling

  Plaats:

  Holiday Inn Gent Expo, Maaltekouter 3, 9051 Sint-Denijs Westrem
  (www.higentexpo.com - routeplan)

Deelnameprijs:

€ 195,00 (excl. btw), inclusief catering en documentatie. U betaalt pas na ontvangst van de factuur.

Door gebruik te maken van de KMO portefeuille kunt u een subsidie ontvangen van 40% (kleine ondernemingen) of 30% (middelgrote ondernemingen) op de deelnameprijs (exclusief btw). Ons erkenningsnummer is DV.O207764. Het bedrag van de projectaanvraag is € 195,00 (Meer info).

Attesten:

U krijgt een attest voor permanente vorming conform de vereisten van volgende beroepsorganisaties na ondertekening van de aanwezigheidslijst bij het begin en op het einde van de sessie.

BIBF - Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten - 3u30
IAB - Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten - 3u30
IBR - Instituut van de Bedrijfsrevisoren - 3u30
NKN - Nationale Kamer van Notarissen - 3 uren juridisch
FSMA - bank- en beleggingsdiensten - 3 punten

Als advocaat kan u op basis van het aanwezigheidsattest dat practicali uitreikt de gevolgde opleiding zelf laten valideren door de Orde van Vlaamse Balies.

In voorraad