Projectontwikkeling en btw

 • Tim Van Sant
Maandag (nm) 22/03/2021 - Livestream

Inschrijven

Om in te schrijven moet u eerst ingelogd zijn.

Voor de ontwikkeling van vastgoed is het btw-verhaal van groot belang. Projectontwikkelaars worstelen met btw-vragen omtrent de mogelijkheid om te verkopen met btw, het toe te passen btw-tarief, de btw-aftrek op saneringskosten en infrastructuurwerken, ed.

Bij verbouwingen van bestaande gebouwen ontstaat er vaak discussie of er sprake is van een verbouwing of van een vernieuwbouw.

Afbraak en heropbouw van woningen kan aan 6% btw gebeuren. Naast de eigen regeling in de 32 vastgelegde steden werd de btw-verlaging op afbraak en heropbouw tijdelijk verruimd. Via de gepubliceerde FAQ over afbraak en wederopbouw is daar meer duidelijkheid over gekomen.

Tijdens dit webinar bespreekt btw-specialist Tim Van Sant de belangrijke btw-issues waarmee projectontwikkelaars geconfronteerd worden aan de hand van praktijkgevallen.

O.a. de volgende items aan bod:
 • Verbouwing van bestaand gebouwen om nadien verkocht te worden: is dit nieuwbouw?
 • Afbraak van een gebouw gevolgd door de wederopbouw van woningen: wat zijn de voorwaarden voor de toepassing van het 6% btw-tarief?
 • Wie kan de btw op algemene projectkosten aftrekken?
 • Projectontwikkelingen verbonden aan huisvesting in het kader van het sociaal beleid
 • Gesplitste verkoop: de grond wordt verkocht door de ene vennootschap terwijl het gebouw wordt verkocht door een andere vennootschap. Btw-gevolgen?
 • Is een btw-eenheid tussen de grondvennootschap en de projectvennootschap nuttig?
 • Investeringsprojecten waarbij hotelkamers verkocht worden aan particulieren
 • Verkoop van serviceflats tegen een verlaagd btw-tarief
 • Kan een projectontwikkelaar de btw op saneringskosten aftrekken?
 • Kan een projectontwikkelaar de btw op infrastructuurwerken aftrekken?

Dit seminarie is een live webinar. Als deelnemer ontvangt u vooraf een link. Hiermee kunt u op de vastgelegde datum en startuur inloggen en het seminarie live volgen. U kunt de recording ook uitgesteld bekijken.

Uw professionele docent

Tim Van Sant is licentiaat in de rechten (KUL-1997) en bijzondere licentiaat in het ondernemingsrecht (UA - 2002). Hij is als btw-expert werkzaam bij PwC.

Tijdsindeling

 • Maandag (nm) 22/03/2021 - Livestream

  Docent: Tim Van Sant

  Van 13u30 tot 16u30: uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling

  Livestream

Deelnameprijs

€ 195,00 (Excl. BTW)

Door gebruik te maken van de KMO portefeuille kunt u een subsidie ontvangen van 30% (kleine ondernemingen) of 20% (middelgrote ondernemingen) op de deelnameprijs (exclusief btw). Ons registratienummer is DV.O207764. Het bedrag van de projectaanvraag is € 195,00.

Attesten:

ITAA - Institute for Tax Advisors and Accountants - 3 uren categorie A
IBR - Instituut van de Bedrijfsrevisoren - 3 uren
BIV - Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars - 3 uren
NKN - Nationale Kamer van Notarissen - 3 uren juridisch

Om het attest permanente vorming te bekomen dient u de aanwezigheidsvragen en de eindtoets tijdens de livestream te beantwoorden! Er wordt géén attest permanente vorming uitgereikt indien u enkel uitgesteld kijkt!