Overdracht van vennootschapsvermogen naar privé vermogen

 • Pieter-Jan Wouters
Dinsdag (nm) 12/03/2024 - Livestream Donderdag (av) 14/03/2024 - Livestream

Inschrijven

Om in te schrijven moet u eerst ingelogd zijn.

Inloggen

De kernvraag van dit webinar is hoe op vennootschappen op een fiscaalvriendelijke manier hun vermogen kunnen overdragen naar hun (individuele) aandeelhouders. De verschillende mogelijkheden worden bekeken in het licht van de vennootschapsrechtelijke bepalingen. De fiscale aspecten worden geëvalueerd aan de hand van recente rechtspraak, rulings en administratieve richtlijnen.

Met behulp van praktische casussen en cijfervoorbeelden worden de volgende vragen beantwoord tijdens het webinar:

 • Geeft een kapitaalvermindering aanleiding tot een fiscale afrekening en/of RV?
 • Wanneer wordt een kapitaalvermindering geherkwalificeerd naar een dividend? Kan deze herkwalificatie worden aangerekend op VVPRbis en/of liquidatiereserves? Hoe verwerkt u deze discrepantie met de jaarrekening in de belastingaangifte? En hoe wordt concreet de roerende voorheffing berekend?
 • Hoe kunt u de fiscale herkwalificatie vermijden? Zijn hier addertjes onder het gras?
 • Wat betekent de kapitaalvermindering voor de latere uitkering van VVPRbis reserves?
 • Wat is de impact van voorafgaande reorganisaties (bv. inbreng van aandelen/interne meerwaarden, fusies en splitsingen, enz.) op uitkeringen?
 • Waar zitten de aandachtspunten in het VVPRbis stelsel?
 • Zijn uittredingen van vennoten lastens het vennootschapsvermogen te verkiezen boven inkopen van eigen aandelen?
 • VVPRbis versus liquidatiereserve: wat geniet de voorkeur?
 • Wanneer moet precies worden voldaan aan de dubbele uitkeringstest onder het WVV? Wat betekent dit precies en wat zijn de sancties bij niet-naleving?
 • Wat is het fiscaal risico bij schuldgefinancierde uitkeringen? Wat leert ons de recente rechtspraak en hoe kijkt de fiscus hiernaar?
 • ...

Deze opleiding is een aanrader voor iedereen die direct of indirect in aanraking komt met vennootschappen en de overdracht van vermogen naar privé personen.

U krijgt tijdens de live webinar de kans om uw eigen vragen te stellen. Bent u niet in staat om dit webinar live te volgen dan kunt u de opname achteraf nog uitgesteld bekijken.

Uw professionele docent

Pieter-Jan Wouters (master in de Toegepaste Economische Wetenschappen en master in het Fiscaal Recht – Universiteit Antwerpen) is Senior Tax Manager bij EY. Hij ondersteunt en adviseert ondernemingen op het vlak van vennootschapsbelasting en internationale fiscaliteit. Hij is auteur van verschillende fiscale bijdragen (o.a. boeken over fiscale consolidatie, grensoverschrijdende zetelverplaatsingen en innovatiefiscaliteit), is docent bij UCLL Hogeschool en spreker over diverse fiscale topics.

Tijdsindeling

 • Dinsdag (nm) 12/03/2024 - Livestream

  Van 13u30 tot 16u30: live uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling

  Docent: Pieter-Jan Wouters

  Livestream

 • Donderdag (av) 14/03/2024 - Livestream

  Van 18u30 tot 21u30: live uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling

  Docent: Pieter-Jan Wouters

  Livestream

Deelnameprijs

€ 200,00 (Excl. BTW)

Door gebruik te maken van de KMO portefeuille kunt u een subsidie ontvangen van 30% (kleine ondernemingen) of 20% (middelgrote ondernemingen) op de deelnameprijs (exclusief btw). Ons registratienummer is DV.O207764. Kies het thema 'Financiële geletterdheid - fiscaliteit en belastingen'.  Het bedrag van de projectaanvraag is € 200,00.

Attesten

ITAA - Institute for Tax Advisors and Accountants - 3 uren categorie A
IBR - Instituut van de Bedrijfsrevisoren - 3 uren

Om het attest permanente vorming te bekomen dient u de aanwezigheidsvragen en de eindtoets tijdens de livestream te beantwoorden! Er wordt géén attest permanente vorming uitgereikt indien u enkel uitgesteld kijkt!

De attesten ITAA worden rechtstreeks ingelezen bij het ITAA.
U dient dus zelf verder niets te ondernemen!