Nieuw goederenrecht wijzigt vruchtgebruik, erfpacht en opstal: fiscale implicaties?

Impact van het nieuwe goederenrecht op de fiscale vastgoedplanning!

Inschrijven

Om in te schrijven moet u eerst ingelogd zijn.

De nieuwe goederenwet beoogt o.m. de modernisatie van het stelsel van de zakelijke rechten en wijzigt het vruchtgebruik, erfpacht en opstal (wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 “Goederen” van het Burgerlijk Wetboek, B.S. 17 maart 2020).

Het burgerlijk recht vormt het fundament voor de fiscale vastgoedplanning. Klopt er iets niet met de burgerrechtelijke onderbouw, dan ontstaan er fiscale risico’s.

Tijdens dit seminarie gidst vastgoedspecialist Philippe Salens u doorheen de burgerrechtelijke wijzigingen vanuit een fiscale insteek (inkomstenbelasting en registratierecht).

In een eerste deel brengen we de wijzigingen aan het vruchtgebruik, het recht van erfpacht en het recht van opstal en de fiscale implicaties ervan.

In deel twee focussen we op de problematiek van het onderhoud en herstellen alsook het vraagstuk van de vergoeding die de eigenaar op het einde van het recht moet betalen aan de titularis van het zakelijk recht voor de werken die de titularis aan het onroerend goed heeft gedaan.

  • Nieuwe wet en inwerkingtreding – wat met bestaande structuren?
  • Algemene bepalingen met fiscale relevantie
  • Vruchtgebruik
  • Erfpachtrecht
  • De modernisering van het opstalrecht
  • Onderhoud en herstelling: nieuwe regeling
  • De nieuwe vergoedingsregels voor werken gedaan door de vruchtgebruiker, erfpachter of opstalhouder: een moderne benadering
  • Welke zakelijke rechten passen op/bij elkaar en welke niet?
  • Heeft een turbo-vruchtgebruik zin?

Wie niet verrast wil worden door deze nieuwe wetgeving, bereidt zich best voor. Deze opleiding is een aanrader voor elke professional die advies geeft inzake vastgoedplanning.

U krijgt de kans om uw vragen voor te leggen aan de docent tijdens het seminarie.

Doelgroep: belastingconsulenten, accountants, boekhouders, bedrijfsrevisoren, notarissen, advocaten, bedrijfsjuristen, CFO’s, vastgoedexperten en bankiers actief in vastgoeddossiers.

Tijdsindeling

Deelnameprijs

€ 195,00 (Excl. BTW)

Door gebruik te maken van de KMO portefeuille kunt u een subsidie ontvangen van 30% (kleine ondernemingen) of 20% (middelgrote ondernemingen) op de deelnameprijs (exclusief btw). Ons registratienummer is DV.O207764. Het bedrag van de projectaanvraag is € 195,00.

Attesten:

ITAA - Institute for Tax Advisors and Accountants - 3u30
IBR - Instituut van de Bedrijfsrevisoren - 3u30

Als advocaat kan u op basis van het aanwezigheidsattest dat Practicali uitreikt de gevolgde opleiding zelf laten valideren door de Orde van Vlaamse Balies.