Fiscaalvriendelijk geld uit de vennootschap halen

 • Pieter-Jan Wouters
Woensdag (av) 07/06/2023 - Livestream

Inschrijven

Om in te schrijven moet u eerst ingelogd zijn.

Geld uit een vennootschap halen is duur. Maar naast dividenduitkeringen (roerende voorheffing van 30%) en bedrijfsleidersbezoldigingen (progressieve taxatie in de personenbelasting, alsook sociale bijdragen) zijn er verschillende methoden om op een fiscaalvriendelijke manier geld uit de vennootschap te halen. In de praktijk zal veelal een combinatie van verschillende methoden een optimaal resultaat opleveren.

Tijdens het webinar wordt bekeken welke methoden interessant kunnen zijn, binnen de grenzen van de huidige wetgeving, rechtspraak en rulingpraktijk. Hierbij wordt bijzondere aandacht geschonken aan de praktische aandachtspunten en optimalisaties.

Onder meer de volgende vragen worden beantwoord:

 • Is een tantième interessanter dan een (hogere) bedrijfsleidersbezoldiging?
 • Welke forfaitaire onkostenvergoedingen kunnen belastingvrij worden genoten?
 • Welke voordelen alle aard zijn nog interessant? Welke wetgevende wijzigingen worden hieromtrent verwacht?
 • Welke grenzen spelen bij verhuur van onroerend goed aan de vennootschap?
 • Is geld lenen aan of van de vennootschap een interessante techniek? Via rekening-courant of een omlijnde leningsovereenkomst?
 • Zijn vergoedingen voor auteursrechten nog interessant? En zal de 30/70-begrenzing onvermijdelijk van toepassing zijn?
 • Op lange termijn is VAPZ te verkiezen boven IPT, of net omgekeerd?

Deze opleiding is een aanrader voor iedereen die direct of indirect advies verleent over vennootschappen en hun bedrijfsleiders.

U krijgt tijdens de live webinar de kans om uw eigen vragen te stellen. Bent u niet in staat om dit webinar live te volgen dan kunt u de opname achteraf nog uitgesteld bekijken.

Uw professionele docent

Pieter-Jan Wouters (master in de Toegepaste Economische Wetenschappen en master in het Fiscaal Recht – Universiteit Antwerpen) is Senior Tax Manager bij EY. Hij ondersteunt en adviseert ondernemingen op het vlak van vennootschapsbelasting en internationale fiscaliteit. Hij is auteur van verschillende fiscale bijdragen (o.a. boeken over fiscale consolidatie, grensoverschrijdende zetelverplaatsingen en innovatiefiscaliteit), is docent bij UCLL Hogeschool en spreker over diverse fiscale topics.

Tijdsindeling

 • Woensdag (av) 07/06/2023 - Livestream

  Van 18u30 tot 21u30: live uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling

  Docent: Pieter-Jan Wouters

  Livestream

Deelnameprijs

€ 195,00 (Excl. BTW)

Door gebruik te maken van de KMO portefeuille kunt u een subsidie ontvangen van 30% (kleine ondernemingen) of 20% (middelgrote ondernemingen) op de deelnameprijs (exclusief btw). Ons registratienummer is DV.O207764. Kies het thema 'Financiële geletterdheid - fiscaliteit en belastingen'.  Het bedrag van de projectaanvraag is € 195,00.

Attesten

ITAA - Institute for Tax Advisors and Accountants - 3 uren categorie A
IBR - Instituut van de Bedrijfsrevisoren - 3 uren

Om het attest permanente vorming te bekomen dient u de aanwezigheidsvragen en de eindtoets tijdens de livestream te beantwoorden! Er wordt géén attest permanente vorming uitgereikt indien u enkel uitgesteld kijkt!