Aankoop vastgoed: privé of via vennootschap?

 • Philippe Salens
Woensdag (vm) 15/06/2022 - Livestream Donderdag (av) 16/06/2022 - Livestream

Inschrijven

Om in te schrijven moet u eerst ingelogd zijn.

Investeren in vastgoed is voor heel wat ondernemers aantrekkelijk, gezien de historisch lage rente. Maar koopt u als bedrijfsleider dat vastgoed best privé of toch met de vennootschap? Beide mogelijkheden hebben voor- en nadelen. De belangrijkste boodschap is om ze goed tegen elkaar af te wegen en de juiste vragen te stellen. Zodat u een totaaladvies kunt verstrekken aan uw klant. Tijdens dit webinar helpen wij u op weg.

Vastgoedspecialist Philippe Salens bespreekt de voor- en nadelen aan de hand van  volgende aandachtspunten:

 • Waarom zou u een vastgoedinvestering realiseren binnen de vennootschap?
 • Wijze van financiering van het onroerend goed en de fiscale voordelen ervan
 • Aftrekbaarheid van de kosten bij de aankoop
 • Aftrekbaarheid van kosten van verbouwing en renovatie
 • Btw-aspecten
 • Meerwaardebelasting bij verkoop
 • Schenken en erven
 • Hoe kan de patrimoniumvennootschap hierbij helpen?

We gaan dieper in op de mogelijkheid om het onroerend goed privé en met de vennootschap in onverdeeldheid te verwerven dan wel om het onroerend goed gesplitst te verwerven, waarbij de vennootschap een zakelijk gebruiksrecht (vruchtgebruik, erfpachtrecht of opstalrecht) verwerft en privé de bezwaarde eigendom (blote eigendom, tréfonds of grond).

Bij de evaluatie van de verschillende mogelijkheden wordt telkens de nodige aandacht besteed aan de vraag in welke mate de overtollige middelen en/of terugbetalingscapaciteit van de vennootschap aangewend kunnen worden voor de financiering van de verwerving van het onroerend goed.   

Er worden ook tips gegeven in het kader van  de aftrekbaarheid van de kosten van een onroerend goed die ten laste van een vennootschap gelegd worden, in het bijzonder wanneer dat onroerend goed door die vennootschap opnieuw geheel of gedeeltelijk ter beschikking gesteld wordt aan de aandeelhouder/bedrijfsleider.

Deze opleiding is een aanrader voor iedereen die direct of indirect in aanraking komt met vastgoedplanning binnen vennootschappen.

U krijgt tijdens de live webinar de kans om uw eigen vragen te stellen.  Bent u niet in staat om dit webinar live te volgen dan kunt u de opname achteraf nog uitgesteld bekijken.

Uw professionele docent

Philippe Salens is Senior Counselor EY Tax Consultants. Hij is tevens programmadirecteur Vermogens- en successieplanning en docent vennootschapsbelasting aan de Brugge Business School en auteur van diverse publicaties in de vakliteratuur. Vastgoed is één van zijn specialiteiten.

Tijdsindeling

 • Woensdag (vm) 15/06/2022 - Livestream

  Van 9u tot 12u: live uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling

  Docent: Philippe Salens

  Livestream

 • Donderdag (av) 16/06/2022 - Livestream

  Van 18u30 tot 21u30: live uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling

  Docent: Philippe Salens

  Livestream

Deelnameprijs

€ 195,00 (Excl. BTW)

Door gebruik te maken van de KMO portefeuille kunt u een subsidie ontvangen van 30% (kleine ondernemingen) of 20% (middelgrote ondernemingen) op de deelnameprijs (exclusief btw). Ons registratienummer is DV.O207764. Het bedrag van de projectaanvraag is € 195,00.

Attesten

ITAA - Institute for Tax Advisors and Accountants - 3 uren categorie A
IBR - Instituut van de Bedrijfsrevisoren - 3 uren
BIV - Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars - 3 punten
NKN - Nationale Kamer van Notarissen - 3 uren

Om het attest permanente vorming te bekomen dient u de aanwezigheidsvragen en de eindtoets tijdens de livestream te beantwoorden! Er wordt géén attest permanente vorming uitgereikt indien u enkel uitgesteld kijkt!