In een nieuwe beslissing laat de btw-administratie weten dat de definitieve regeling inzake voorschotfacturen dan toch niet verplicht wordt. Wat betekent dat nu?

Definitieve regeling

In de zgn. definitieve btw-regeling schreef u de vermoedelijke datum van opeisbaarheid op de voorschotfactuur.  Door op uw voorschotfactuur ook een datum te vermelden waarop u vermoedde dat de btw ‘opeisbaar’ zou worden kon u vermijden achteraf een correcte factuur op te moeten maken als. De vermoedelijke datum van opeisbaarheid was de datum waarop het voorschot betaald zou worden.

Ontving u een inkomende voorschotfactuur, dan was de btw ook onmiddellijk recupereerbaar. Vereist was dan wel dat de btw ook effectief opeisbaar werd binnen een periode van drie maanden.

Facultatief karakter

De definitieve btw-regeling wordt niet verplicht. U mag die definitieve regeling wel toepassen, maar het moet niet. U mag ook nog een van de overgangsregelingen van 2013 en 2014 toepassen. Die overgangsregelingen werden opnieuw verlengd (btw- beslissing E.T. 128.109, 17.04.2015) . In de praktijk kunt u btw-technisch zogoed als niets verkeerd doen met betrekking tot de voorschotfacturen die u uitreikt. U mag volkomen zelf kiezen welke btw-regeling u wenst toe te passen op uw voorschotfacturen.

Het eenvoudigste is om uw voorschotfacturen op te maken zoals een gewone factuur, zoals vóór 2013. U neemt de verschuldigde btw dan gewoon op in uw eerstvolgende btw-aangifte. U hoeft nadien geen correcte factuur meer op te maken. U hoeft geen vermoedelijke datum van opeisbaarheid te vermelden.

De btw op een inkomende voorschotfactuur die werd opgesteld zoals een gewone factuur is ook onmiddellijk aftrekbaar, ongeacht of u dat voorschot reeds betaald heeft of niet.

Let op met ontvangen voorschotfacturen

Wanneer uw leverancier de overgangsregeling van 2014 toepast dan schrijft de leverancier op zijn voorschot factuur de vermelding: “Toepassing van de wettelijke regeling inzake opeisbaarheid. Recht op aftrek ontstaat na de betaling van het voorschot”. In dat geval vraagt u  best een voorschotfactuur zonder die expliciete vermelding of u past de btw-aftrek pas toe na de betaling.

Bron:  btw- beslissing E.T. 128.109, 17.04.2015

BESLUIT. Alle btw-regelingen inzake voorschotfacturen van de laatste jaren zijn toegelaten. Maak uw voorschotfacturen op zoals een gewone factuur. Neem die factuur meteen op in uw volgende btw-aangifte. Voor uw klant is de btw dan ook direct aftrekbaar, ongeacht of hij betaald heeft.

Btw seminaries

Bent u al geabonneerd op onze fiscale databank?

  • Vind snel antwoorden op uw fiscale vragen. Ontdek de meerwaarde van Practinet voor uw praktijk.

Op de hoogte blijven van onze seminaries?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief